Flying Boats

Vilimu Halbarthu zaista je sudbonosno prebivanje u susjedstvu brodogradilišta, što se potvrđuje i ovom izložbom. Među brodovima na navozima, limovima i cijevima, u tim aranžmanima od čelika osjeća se kao u dragom susjedstvu. Naravno, ne samo da mu je blizak taj metalni svijet već je i prisan s ljudima, radnicima koji savijaju, sijeku i vare limove; s brodograditeljima se druži i surađuje, oni mu susretljivo i pomažu.

Pamtimo Halbarthove kipove i instalacije od nabreklih, isprepletenih cijevi koje djeluju kao debeli crteži u prostoru. Na ovoj izložbi, međutim predstavlja konstrukcije od tanjih čeličnih šipki koje izvija i spaja inspiriran brodskim linijama. Šipke tek naznačuju prostore, elipsoidna jezgre, konstrukcije na kojima možemo dodavati imaginarna oplošja, provizorne opne, ostavljajući inicijative promatraču, ujedno suradniku i nastavljaču. To su konstrukcije poput modela za brodove, za podmornice, za zračne lađe koje se mogu otisnuti u nebesko plavetnilo ili zaroniti pod morem. Ove skulpture-konstrukcije su tehnički precizne, uglavnom simetrične, pomalo dekorativne, disciplinirane ali ne toliko da bi zakočile maštu promatrača.

U odnosu na ranije faze s velikim formatima sukladnim rasponima radionica, navoza i brodskih utroba, ove najnovije konstrukcije su komornih dimenzija, prisne, na dohvat ruku, što ne sprječava da ih u duhu uvećavamo pa da se u njih ukrcamo i zaplovimo nebom ili morem, kako nam je već po volji.

Ivo Babić

Katalog - Flying Boats (pdf)